به گواه تاریخ محمدرضا پهلوی و فرح دیبا بر سر مسائل مختلفی از جمله زن بارگی شاه اختلافات زیادی داشتند و در کنار این مساله دخالتهای متعدد فرح پهلوی در امورات سیاست داخلی و خارجی بشدت محمدرضا پهلوی را آزار می داد.
شمس (خدیجه) پهلوی متولد ۱۲۹۶ و وفات ۱۰ اسفند ۱۳۷۴، دومین و بزرگترین فرزند رضا شاه از ملکه تاجالملوک آیرملو و خواهر ارشد محمدرضا شاه پهلوی بود.او پس از سپری کردن تحصیلات رایج در آن زمان، با فریدون جم فرزند مدیرالملک جم (وزیر و نخست وزیر دوره قاجار و پهلوی) ازدواج کرد. لیکن پس از کنارهگیری رضا شاه از سلطنت، از همسرش جدا شد.
سیستم سیاسی بسته حکومت پهلوی، راه را بر هر گونه انتقاد بسته بود. به گونهای که هیچکسی حق انتقاد از شاه را نداشت و در صورت انتقاد با تهدید مواجه میشد. شاه با منتقدان خارجی خود نیز سر سازش نداشت و نسبت کوچکترین انتقادات نیز واکنشهای تندی نشان میداد.
درباره نقش اسرائیلیها در جشنهای 2500 ساله، روزنامه هاآرتص چاپ اسرائیل بر این باور است که فکر اولیه برگزاری جشن از سوی کارشناسان اسرائیلی طرح شده بود. کارشناسان اسرائیلی بودند که برای نخستین بار فکر برگزاری جشن را به مناسبت گذشت 2500 سال از تأسیس شاهنشاهی مطرح کردند. هدفهای این جشنها به ویژه اسلامزدایی در ایران بود
پدیده حجاب و چادر اسدالله علم را گرفتار هراس کرده است. او در بازگشت از شیراز به شاه می گوید: چیزی که دیروز خیلی باعث تعجب من در دانشگاه پهلوی شد مشاهده زیادی دختر چادر به سر بود. وقتی که غلام رئیس دانشگاه بودم، دختر چادر به سر را مسخره میکردیم. یک نفر هم برای نمونه پیدا نمیشد.
تلگرافهای انجمنهای ایالتی اصفهان و قزوین به انجمن ایالتی خراسان و سایر انجمنهای ایالتی و ولایتی مبنی بر درخواست تعیین روز برگزاری جشن صدور فرمان مربوط به قانون اساسی و برقراری مشروطیت ، افتتاح مجلس شورای ملی و آزادی زندانیان سیاسی توسط محمدعلی شاه
درواقع تنوع و گوناگونی برنامه ها و اهداف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی اسدالله علم و جریان وابسته به آن ایجاد می کرد تا اعضای گروه و طرفدارانش از میان طبقات ناهمگون و به ظاهر ناموازی برگزیده و جذب شوند.
در حالی که روزنامه های رژیم حملات سازمان یافته ای علیه قیام 15 به راه انداخته بودند، روزنامه های لائیک ترکیه نیز به حمایت از شاه مشغول بودند. در این راستا روزنامه دنیا چاپ استانبول نوشت : « بنا بر آخرین اخبار رسیده از ایران مرتجعین به مخالفت با اصلاحات شاهنشاه برخواسته اند، وقتی طبقه روشنفکر از شاه پشتیبانی می کنند ارتجاع خواه ناخواه محکوم به نابودی ...
ماجرای شاه و دخترامریکایی قبل از مراجعت شاه به ایران احتمالا از طریق سرویسهای اطلاعاتی انگلیس به دربار رسید و اشرف پهلوی و مادرش که از سرگرفتن چنین ازدواجی را ضربه مهلکی به حیثیت خاندان سلطنتی می دانستند ..
تصویری از محمدرضا شاه پهلوی و فرح دیبا در مراکش؛ این عکس مربوط به 4 بهمن 1357 یعنی کمتر از 3 هفته تا پیروزی انقلاب اسلامی است. شاه پس از فرار از ایران در 26 دی ابتدا به مصر رفت و پس از چند روز وارد مراکش شد. او در این کشور میهمان سلطان حسن دوم پادشاه این کشور بود. این عکس را "لورنت مائوس" از دومین روز اقامت شاه و خانواده اش در مراکش برداشته است.
والاحضرت اشرف در یک معامله زمین شرکت کردهاند که ناباب و ناپاک از آب در آمده باعث کدورت خاطر شاه شده. فرمودند به خواهرم بگو شما چه لزومی دارد از یک طرف در کارهای کثیف شرکت کنید و از طرف دیگر بنیاد اشرف پهلوی درست کنید؟ آخر این چه حرکاتی است که میکنید؟ بر فرض بنیاد اشرف درست کردید، مردم نخواهند پرسید که شما فلان مبلغ را از کجا آوردهاید؟
یکی از دوستان هویدا به دیدن فرح می رود که از او بخواهد برای آزدی هویدا تلاشی بکند فرح پاسخ می هد دیگر از دست ما خارج است . دراین هنگام شاه و فرح احساس می کردند که در کشوری که شاه تا همین روزهای اخیر با خودکامگی حکومت می کرد دیگر هیچ اختیاری ندارد. وقتی به خارج از کشو ر پرواز کردند هیچ اقدامی برای بردن هویدا همراه خودشان نکردند.